Värmdö

Porslinshusen

Porslinshusen

Bredvid Gustavsbergs porslinsfabrik och bara en liten bit från vattnet har Järntorget byggt Porslinshusen fördelade på fem hus kring en gemensam, upphöjd gård. Kvarteret är indelat i två bostadsrättsföreningar; Brf Sailor i Gustavsberg med 125 bostadsrätter och Brf Domino i Gustavsberg med 111 bostadsrätter. Projektet är slutsålt.

Med färgtoner hämtade från de gamla industrikvarteren passar husen bra in sin miljö. Entréer och gårdshus har inslag av kakel och corten som minner om den gamla porslinsfabriken. Mot Wilhelm Kåges gata och Gustavsbergs allé får kvarteret en stramare utformning medan fasaderna mot Ursula Printz gata i söder är mer lekfulla. Mot Blå blomparken i sydöst placeras ett lägre mer fristående hus i en terrassering ner mot parken.

Byggnadernas olika våningshöjder skapar en ljus innergård och samtidigt får fler lägenheter utsikt mot parken. Gården är stor och generös och bjuder in till både umgänge och lugn och ro. Med olika zoner för uteplatser, lek- och gröna ytor finns plats för både barnens aktiviteter och möjlighet till en stilla fikapaus i solen.

Under gården ligger ett parkeringsgarage med 144 stycken parkeringsplatser fördelade mellan de boende i både Brf Sailor och Brf Domino.

Modell av kvarteret

En klassisk modell av Porslinshusen finns att beskåda på fjärde planet i Runda huset i Gustavsbergs bibliotek. Gör gärna ett besök för att få en bra överblick.

För att upptäcka vad Gustavsberg har att erbjuda, kan vi tipsa om hemsidan gustavsberg.nu. Där framgår vad som händer just nu men också det som ligger något längre fram i tiden.

Bilder

  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5