Trygghetspaket

Järntorgets trygghetspaket

Hos oss kan du känna dig trygg i ditt bostadsköp. Om du som kund får problem med försäljningen av din nuvarande bostad skyddar Järntorgets trygghetspaket på flera sätt. Du får både ett skydd mot dubbla boendekostnader i upp till sex månader och ett tillträdesskydd om du behöver skjuta upp flytten till din nya bostad.

Skydd mot dubbla boendekostnader

För de kunder som tillträtt den nya bostaden men kan uppvisa problem att sälja sin tidigare bostads- eller äganderätt erbjuder Järntorget en möjlighet till ersättning för dubbel boendekostnad. Järntorget kan i dessa fall erbjuda ersättning med maximalt 10 000 kronor i månaden i upp till sex månader mot uppvisande av kostnader för det gamla boendet.

Tillträdesskydd

Har du inte fått din nuvarande bostad såld kan du, efter särskild prövning, skjuta på tillträdet av din nya bostad. Tillträdet kan skjutas upp maximalt 3 månader.

För mer information om trygghetspaketet kontakta din mäklare.

Villkor trygghetspaket

För att få möjlighet att ta del av skydd mot dubbla boendekostnader eller tillträdesskydd ska du uppfyllt vissa villkor, bland annat:

 • 1.

  Ansökan måste vara Järntorget tillhanda minst en månad innan tillträdesdagen av ditt nya boende. Alla ansökningar prövas individuellt.

 • 2.

  Försäljningen av din nuvarande bostad ska vara påbörjad minst tre månader innan tillträdet av den nya bostaden och läggas ut på uppdrag hos registrerad fastighetsmäklare. Din nuvarande bostad ska till ett marknadsmässigt pris ligga ute till försäljning på Hemnet.

 • 3.

  Du skall vara beredd att sälja din nuvarande bostad och tacka ja till ett marknadsmässigt pris. Järntorget förbehåller sig rätten att bedöma vad som är ett marknadsmässigt pris.

 • 4.

  Järntorget förbehåller sig även rätten att kräva en sänkning av begärt pris på din nuvarande bostad om den inte säljs i normal takt för att behålla rätten till ersättning för dubbelboendekostnad.

 • 5.

  Din nuvarande bostad är en privatbostad som är en äganderätt eller bostadsrätt. Du som begär ersättning ska vara skriven på och bosatt i bostaden permanent under hela perioden innan tillträdet av den nya bostaden.

 • 6.

  Att den som begär ersättning för dubbel boendekostnad äger nuvarande bostad till hundra procent och blir ägare till den nya bostaden till hundra procent. Om ni är två personer som äger nuvarande bostad och endast en som skall äga den nya bostaden är det endast möjligt att ansöka om halv ersättning. Det vill säga max 5 000kr i upp till sex månader.

Ersättning för dubbla boendekostnader eller beviljade avgiftsfria månadsavgifter utgör en nedsättning av det skattemässiga anskaffningsvärdet för den nya bostaden. Järntorget rapporterar
uppgifterna till din förening.